© All rights reserved. Powered by C-U-BE.

‘moral victories is for minor league coaches’

‘Wat is dit nu weer voor power slogan?’ ‘Wat een enorme spierballentaal zeg!’ Ik kan me voorstellen dat dit een eerste gedachte/reactie is. Omdat we deze quote binnen C-U-BE zullen gebruiken, bijvoorbeeld op kleding, posters, online, licht ik de keuze voor deze quote graag toe.

Kunst is essentieel voor de mens en wat mij betreft kan de keuze voor kunst niet breed genoeg zijn en dient die keuze zeker niet in hokjes te worden geplaatst. Ik luister onder andere graag naar muziek en houd daarbinnen van veel verschillende genres, zoals ook hip hop. In hip hop komen verschillende kunstvormen samen en ik luister er bijvoorbeeld tijdens het sporten graag naar. Het luisteren naar hip hop bracht mij op de quote waar dit artikel over gaat.

De quote komt uit het nummer ‘So appalled’ van het album ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ van Kanye West (Ye). JAY-Z neemt een stuk van de tekst voor zijn rekening en rapt:

(…) I went from the favorite, to the most hated

But would you rather be underpaid or overrated?

Moral victories is for minor league coaches (…)”
My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Ik sla dus aan op de zin “Moral victories is for minor league coaches”. Met het gebruik van deze ‘spierballen-zin’ van JAY-Z wil ik niet aan borstklopperij doen of C-U-BE coaching boven andere coaches plaatsen (althans niet per se…. 🙂 ). Het gaat mij om de ‘moral victories’. Voor het geval de betekenis daarvan niet bekend is, heb ik een definitie van het www geplukt.

A victory that occurs when a person or team loses a confrontation yet achieves some other moral gain. This gain might be unrelated to the battle in question; however, the gain is often considerably less than what would have been accomplished if the main battle had been won’

Natuurlijk is het mooi als je altijd iets positiefs meeneemt, ook als je ‘verliest’. Maar wij zouden het toch enigszins teleurstellend vinden als onze cliënten ‘slechts’ een morele overwinning uit onze coaching halen. Wij zien onze cliënten gewoon graag met hun winst naar huis gaan, dat zij hun doelen hebben behaald of gaande zijn op de weg daarnaartoe.

Die winst mag uiteraard best klein zijn of bestaan uit meerdere kleine winstjes en ook hoeft niet direct alles te zijn opgelost. De ontwikkeling zit in de (eerste) stap(pen) en die stappen blijven zetten.

Onze cliënten nemen dus geen genoegen met iets als ‘persoonlijke ontwikkeling is toch niks voor mij, maar ik heb het in ieder geval een keer geprobeerd…’ of ‘het waren in ieder geval goede gesprekken en de koffie was lekker‘ Onze cliënten komen bij C-U-BE voor hun persoonlijke ontwikkeling, om hun doelen te halen, om de door hen gewenste verandering in gang te brengen. Daar gaan we voor! Als er bijvangst is in de vorm van één of meerdere moral victories is dat mooi meegenomen, maar in volgorde pas na het bereiken van de echte doelen.

Als een cliënt op zoek is naar het behalen van alleen een moral victory, is een andere coach wellicht een betere keuze. BAM! Toch nog een portie spierballentaal als afsluiter.

Top