© All rights reserved. Powered by C-U-BE.

De zwaluw

De vogel op onze homepage (options) is een zwaluw. Ik vind het sowieso een geweldig beeld, maar de keuze voor de zwaluw is ook bewust gemaakt, juist vanwege de zwaluw. Ik ben namelijk gefascineerd door dit prachtige vogeltje.

Die fascinatie voor de zwaluw is al oud en volgens mij ooit ontstaan tijdens een verblijf op Fuerteventura, waar ik de vele zwaluwen laag over de weg door de smalle straatjes zag racen. Die vrijheid, behendigheid en vreugde vind ik magisch en een genot om naar te kijken. Maar ook in Nederland verschijnen zwaluwen vaak ik mijn leven en roepen ook dan dezelfde fascinatie op.

Die zwaluw achtervolgt mij dus. Ik begrijp uiteraard dat dit hoogstwaarschijnlijk een soort ‘Baader-Meinhof-fenomeen’ is, maar we hoeven natuurlijk niet steeds alle magie en symboliek met wetenschappelijke theorieën plat te slaan. Als jij altijd een vlinder of lieveheersbeestje ziet als je aan een overleden persoon denkt en jij daar iets aan hebt, dan is dat wat mij betreft gewoon heel erg waar en mooi. PUNT!

Eind 2021 – toen deze website met de foto van de door mij geliefde zwaluw al ruimschoots in de steigers stond – was ik in Lissabon, Portugal, waar de zwaluw (in het Portugees: ‘Andorinha’), naast het meer bekende Portugese haantje, een nationaal symbool bleek te zijn. De foto in dit bericht heeft mijn dochter in Lissabon van een muurschildering/graffiti gemaakt.

De zwaluw is een trekvogel, die jaarlijks terugkeert naar dezelfde plek om te nestelen. Ook heb ik begrepen dat de zwaluw slechts één partner heeft gedurende zijn hele leven. Dit maakt de symbolische waarden ‘familie’, ‘geluk’ ‘liefde’, ‘trouw’ en ‘loyaliteit’ verklaarbaar en ook waarom de Portugezen beelden van de zwaluw overal in en om hun huis tonen.

Ook in de tattoo-kunst zie je de zwaluw veel. Deze traditie en de eigen symboliek gaat ook ver terug in de tijd. Naar een tijd toen zeevaart nog riskanter was dan vandaag de dag en vele levens eiste. Omdat de zwaluw als trekvogel enorme afstanden aflegt, gebruikten zeelieden de zwaluw om mijlpalen aan te geven – en daarmee hun positie en statuur binnen de zeevaart – dat zij de gevaren van de zee hadden overleefd. Na de eerste 5.000 mijl een tattoo van een zwaluw op één kant van de borst en na weer 5.000 mijl een tweede zwaluw aan de andere kant. Ook als alle zeven zeeën waren bevaren, verdiende dat een versiering van het lichaam met een zwaluw. Ik vind dit prachtig, als gebruik toen, maar ook vandaag de dag.

De zwaluw kan nu dus nog steeds symbool staan voor een mijlpaal, een overwinning. Maar de zwaluw wordt ook in verband gebracht met het zijn van een beschermengel, een teken van vrijheid, je vleugels uitslaan, van hoop, vrede en harmonie. Alsof deze symboliek nog niet genoeg is roept de zwaluw bij mij ook een gevoel van speelsheid, behendigheid, fitheid en vrolijkheid op.

Hoe zit dat bij jou? Zijn er bij jou (symbolische) waarden aanwezig die belangrijk voor je zijn en vreugde brengen? Ik hoop het, want het kan je op vele manieren helpen en verrijken. Er is immers al genoeg om zuiver rationeel te benaderen…

Top