© All rights reserved. Powered by C-U-BE.

(goede) voornemens

C-U-BE is net van start en de website draait. Maar wat zijn we onszelf daarin weer verloren in de details. Met dank en complimenten aan onze ontwerper.

Of hebben we onszelf ‘bewust’ verloren in de details? Zit in dat zoeken naar “perfectie”, of iets dat door moet gaan voor perfectie, niet juist het verlies verscholen?

Ik heb het natuurlijk over uitstelgedrag. Platgeslagen is uitstelgedrag vaak de angst voor of het willen voorkomen van mislukking. Je zou het daarom ook faalangst kunnen noemen. Dit klinkt natuurlijk niet lekker in de sportkantine, tijdens een sollicitatiegesprek of andere eerste date om als persoonlijke eigenschap te noemen. Maar gelukkig lijken we deze angst en het daaraan gekoppelde onwenselijke gedrag collectief wel te willen accepteren als we het verpakken als ‘perfectionisme’, ‘gedetailleerdheid’ of iets dergelijks. Alleen het allerbeste is goed genoeg! Toch? Dus mensen die daarnaar streven zijn ook goed! Toch?

Zo aan het begin van het jaar lijkt het me goed om in dit kader een paar woorden te wijden aan “voornemens”. Of het nu de meest bekende goede voornemens op het snijvlak van een oud en een nieuw kalenderjaar zijn, of goede voornemend op enig ander moment in het jaar; mijn advies zou zijn om het niet te doen. Gewoon geen goede voornemens. Uit een voornemen klinkt naar mijn mening geen kracht, geen actie, maar wél uitstel!

Dus doe het gewoon niet! Houd jezelf niet voor de gek. Dit doe je namelijk waarschijnlijk ieder jaar al. Mijn advies zou zijn: ga veranderen wat je wilt veranderen. Niet per 1 januari of niet over een week, over een maand of na het feestje dat je volgende maand nog in de agenda hebt staan. Gewoon nu! Vanaf nu gaat het anders. Kleine stapjes prima, maar wel anders.

Probeer het doel ook niet te tijdelijk of te beperkt (ook niet meteen te groot) te maken. Immers, zoveel kilo afvallen voor datum X, zegt nog zo weinig over de periode na X. Wellicht is beter ‘vanaf nu ga ik de rest van mijn leven meer dit en/of minder dat’. Enfin, je begrijpt vast wat ik bedoel.

Dus als je iets anders wil en je daar voldoende van bent overtuigd, begin daar dan nu mee en voor onbepaalde tijd.

Als je daar graag eens over zou willen praten, of zo’n verandertraject met ons zou willen doorlopen, bel ons dan! Dat zou dan wel weer een goed voornemen kunnen zijn 🙂

Top